The Red Tent – Anita Diamant

the red tent

 

In het bijbelboek Genesis wordt, onder andere, het verhaal van Jacob en zijn zonen vertelt, met slechts een hint naar zijn enige dochter. In The Red Tent vertelt Anita Diamant het verhaal van deze dochter, het verhaal van Dinah.

Dinah werd geboren van Jacob’s eerste vrouw en is, naast vele zonen, zijn enige dochter. Elke donkere maan, wanneer ze menstrueerden, kwamen de vrouwen van Jacobs stam samen in de rode tent. Hier hoefden ze niets, behalve samen zijn, verhalen delen en – in geheim – hun eigen godinnen aanbidden. In The Red Tent lees je alles vanuit het oogpunt van Dinah, maar leer je – door de verhalen van haar moeder en tantes – ook over de tijd voor haar geboorte. Je leest over haar tijd met haar familie en hoe vervolgens hun wegen zich scheiden. Je leest over het geweld, de pijn die haar wordt aangedaan. Over de liefde die ze deelt en hoe haar sterkte wil zorgt dat je altijd weer op beide benen terecht komt. Je leest over haar veerkrachtigheid en haar kwetsbaarheid.

The Red Tent is een eindeloos meeslepend boek waarin je de sisterhood voelt die de vrouwen met elkaar de delen. Je voelt de hoop en hopeloosheid, de liefde en de woede. Alhoewel ik zelf helemaal niet een fan ben van romans (fantasy all the way), kon ik dit boek niet wegleggen. Ik ging er helemaal in op en het deed iets met me. Voor mij laat Dinah’s verhaal vrouwelijkheid van alle kanten zien.

Ik ben overduidelijk niet de enige die geraakt werd door dit boek. Na het uitkomen van het verhaal werden er al snel overal rode tenten gestart. Eerst in Amerika, maar al snel over de hele wereld. Vrouwen kwamen, en komen, samen tijdens de nieuwe maan om samen te zijn, verhalen te delen en – in sommige gevallen – godinnen te eren. Ik vind het prachtig dat iets wat al zo oud is, de rode tent, rechtstreeks tot de harten van de moderne vrouwen spreekt. Het is alsof dit boek je doet herinneren hoe het hoort te zijn, hoe we menstruatie horen te ervaren.

Ik kan niet anders doen dan je aan te raden dit boek te lezen. Zorg dat je er echt even lekker voor kan zitten en door kan lezen. Bijvoorbeeld op een regenachtige dag of tijdens een saunadag. Laat je meevoeren in de wereld van Dinah, de wereld van de rode tent.

Klik hier om meteen dit boek in het Engels te kopen! (<– link)

Of hier om dit boek in het Nederlands te kopen! (<– link)

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

de divinerende heks

 ‘Geloof jij nou écht in tarotkaarten enzo?’
‘Ja.’
‘Maar geloof jij dan dat die kaarten weten wat er in de toekomst gaat gebeuren? Of hoe een persoon zich voelt?’
‘Nou… nee.’

Dit gesprek heb ik echt al zo vaak gevoerd. Met mensen die mij persoonlijk kennen en opeens zien dat ik me met hekserij bezig houd, mensen die mij zien staan op een markt met mijn kaarten, enzovoorts. En ik snap dat het best verwarrend kan zijn, ook voor mensen die zich wél met spiritualiteit bezig houden, maar niet met tarotkaarten, pendels of andere vormen van divinatie. Waarom kaarten erbij pakken als je niet gelooft dat ze voorspellende gaven hebben? Wat is dan het nut?

IMG_1789

Waar het op neer komt is dat ik geloof dat ik (en jij, en werkelijk ieder ander persoon op aarde als je ervoor open staat) die ‘voorspellende’ kracht heb. Ik geloof dat alle antwoorden op alle vragen opgeslagen liggen in ons onderbewustzijn, onze hogere zelf of ergens in het universum. En wij kunnen, door een bepaalde state of mind in te zetten, bij deze antwoorden komen. Kan dit alleen door bijvoorbeeld tarotkaarten te gebruiken? Nee. Dus waarom dan toch die kaarten?!

Laten we het proberen met een analogie. Jij hebt in een grote pan liters verse thee gemaakt en wil dit overgieten in een fles. Nu kan je ervoor kiezen om die pan gewoon om te keren boven de fles en te hopen op het beste. Waar je dan waarschijnlijk mee eindigt is een aanrecht die overstroomt met thee, een natte grond, verspilde tijd en alles behalve een fles vol thee. Als je nu een trechter in die fles had gezet en daar in had gegoten had je waarschijnlijk een stuk succesvollere ervaring gehad. Thee in fles, schoon aanrecht, blijheid.

Voor mij – en velen met mij – zijn de kaarten, de pendel, de whatever, mijn trechter. Ze geven richting aan de informatie die binnenkomt en vertalen het tot iets wat ik kan begrijpen. Iemand die écht met tarotkaarten werkt en readings doet zal dan dus ook nooit kaarten voor je trekken en de tekst uit het boekje overschrijven. Het is (als het goed is) altijd een eigen interpretatie. Ik heb ooit een reading gedaan voor een tante en nicht en ik trok bij beide precies dezelfde kaarten in precies dezelfde volgorde. Toch was de reading voor beide compleet anders. Ik zag andere dingen in de plaatjes, voelde er andere dingen bij en, in general, had gewoon een heel andere ervaring.

Tuurlijk hebben kaarten en pendels, net zoals alles op deze wereld, hun eigen energie. Ik noem het altijd een persoonlijkheid. Hierdoor voelen we ons op verschillende momenten ook tot andere materialen aangetrokken. Maar degene die het ware divineren doet, werkelijk de boodschappen ontvangt en doorgeeft, dat ben jij.

IMG_1791

Meest sexy pendel ooit!

Herfstritueeltje: Voorbereiden op de winter

De dagen worden korter, de nachten worden langer. We horen, zien en lezen het nu overal. En oh, wat is het makkelijk om lusteloos te worden wanneer het buiten steeds langer donker is. Nu ben ik een echte zomerliefhebber, maar zelfs de grootste winterfan kan het soms lastig hebben deze tijd van het jaar. Natuurlijk is er zat fijn aan de koudere maanden: warme truien, grote koppen thee, kaarsjes… maar soms is het moeilijk je dat te herinneren als je écht op moet staan en het is nog donker.

Speciaal voor deze tijd van het jaar doe ik altijd een klein ritueeltje. Ik neem wat tijd om te kijken wat ik vast wil houden in de komende maanden, visualiseer wat voor soort winter ik wil hebben. Als een beer die zich voorbereid op zijn winterslaap, verzamel ik dingetjes die symbool staan voor wat ik wil deze winter en maak er een buideltje van. Om jullie een beetje te inspireren heb ik een soort fotoverslag-tutorial-ding gemaakt. Doe je mee?

❄ winterbuidel ❄

Bedenk van te voren wat jij nodig gaat hebben deze winter. Je kan hier gewoon over nadenken en keuzes maken, maar je kan er natuurlijk ook op mediteren of wat kaartjes leggen. Vind vervolgens kruiden, stenen en voorwerpen die symboliseren wat jij nodig hebt. Hieronder mijn keuzes voor wat inspiratie:

SAMSUNG CSC

Voor je buideltje wil je een leuk stofje, iets wat je een winters, maar toch fijn gevoel geeft. Ik vond zelf dit stofje heel warm en gezellig. Kies vervolgens wat kruiden die passen bij jouw intentie voor de komende winter. Ik koos;

⊳ Goud magisch zout
Zout voor haar zuiverende, beschermende en conserverende energie. Goud is de kleur van overvloed, dus dat is een leuke extra.

⊳ Braamblad
Braamblad zorgt bij inname voor een grondige inwendige schoonmaak, magisch heeft het dus een ondersteunende functie in loslaten. Gezien de winter een tijd is van loslaten wat je niet meer nodig hebt vond ik dit heel toepasselijk. Ook is braamblad een heel vrouwelijk kruid en staat het dus ook voor staan in je vrouwelijke kracht.

⊳ Lavendel
Lavendel is een heel rustgevend kruid. Voor mij is de geur heerlijk huiselijk en comfortabel. Perfect voor de koude maanden dus!

⊳ Roos
Oké, een bloem in plaats van een kruid, maar goed. Een gedroogd roosje voor romantiek. Heeft geen uitleg nodig, toch? 😉 

Ik deed er ook nog een veertje bij voor wat luchtigheid, omdat de winter altijd zo zwaar kan voelen en negatieve dingen vaak uitvergroot worden in deze tijd. Verder wil je nog een mooi koord hebben om straks je buidel mee dicht te knopen.

SAMSUNG CSC

Altijd goed, om buideltjes en heksenzakjes extra juju te geven, zijn edelstenen. Kies ook hier weer voor stenen die jouw intenties ondersteunen, of voor stenen die jou gaan geven wat jij nodig zal hebben. Ik koos;

⊳ rookkwarts
Een aardende en beschermende steen.

⊳ rozenkwarts
Rozenkwarts is dé steen voor (zelf-)liefde. Gezien het makkelijker is om negatieve gedachten te hebben in de winter kies ik voor deze steen om zoveel mogelijk vanuit liefde te blijven denken, spreken en handelen.

⊳ amethist
Amethist werkt ook ondersteunend bij loslaten en helpt bij spirituele ontwikkeling. 

SAMSUNG CSC

Verder kan je nog van alles toevoegen wat voor jou symbool staat voor iets wat je mee wil nemen de winter in. Echt alles mag, als jij maar weet waar het voor staat. Ik koos;

⊳ schildpadje
Ik koos voor dit schildpadje, omdat de schildpad mij helpt herinneren dat thuis is waar ik ben. Ook vertelt schildpad mij dat het oké is om een stap terug te nemen, het rustig aan te doen en regelmatig te rusten. Een representatie van je krachtdier is altijd een goed idee om toe te voegen. 

⊳ buddha
Deze buddha staat echt voor een intentie, regelmatig mediteren. Dat zijn echt van die dingen die erbij inschieten bij mij als de dagen zoveel korter lijken. 

⊳ geld
Voor een klein beetje extra financiële voorspoed voor een fijn weekendje weg in de winter.

SAMSUNG CSC

Doe alle dingen die je hebt verzameld in je stofje. Zeg bij elk ding wat je erin doet hardop waar het voor staat. Zit alles erin? Dan kan je je zakje dichtknopen. Je kan aan de buitenkant nog iets toevoegen. Ik koos dit jaar voor een heksensteen voor bescherming, vorig jaar had ik een dromenvanger om negativiteit te filteren. Kijk wat jij nodig hebt!
Bind vervolgens je zakje dicht en bezegel en activeer de magie met drie knopen.

Daarna kan je nog doen met je zakje wat goed voelt. Ik zegen de dingen die ik maak graag met de elementen. Ik haal het zakje dus door wat wierook voor lucht, over een kaarsje voor vuur, besprenkel het met zout voor aarde en druppel er wat water op voor water.

Et voilà! Jij bent winterklaar!

Big Magic – Elizabeth Gilbert

SAMSUNG CSC

Ik was een weekend weg. Alleen ik, in een huisje tussen het groen, met mijn meditatiekussen en een tas vol boeken. Dacht ik. Bij aankomst bleek echter dat ik mijn tas met boeken thuis had laten staan. De wanhoop nabij wilde ik eigenlijk gewoon meteen weer inpakken en naar huis. Want wat is een heerlijk ontspannen weekend weg zonder boeken? Gelukkig had ik nog wat logisch denkvermogen over en ben ik gewoon naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel gereden. Het was een klein winkeltje, met een niet heel spannende collectie. Met een boek in handen – waar ik niet héél enthousiast over was – liep ik naar de kassa. En daar lag ze. Big Magic.

De prachtige kaft flirtte met me en ik besloot dat een beetje magic precies was wat ik nodig had, dus nam ik het boek mee. En wat ben ik blij dat ik die keuze toen heb gemaakt. Ik heb sindsdien dit boek nog vaak gelezen, helemaal of alleen sommige stukjes. Ik vind het echt een pareltje en een boek die haar naam eer aan doet. BIG MAGIC!

In Big Magic deelt Elizabeth haar kijk op creativiteit en inspiratie. Het boek bestaat uit persoonlijke anekdotes, haar wijsheden, dingen om te overpeinzen en ontzettend veel humor. Ze vertelt hoe zij gelooft dat ideeën een soort entiteiten zijn die niets liever willen dan tot leven gebracht worden. Zij zoeken daarom naar personen die ervoor kunnen zorgen dat ze een plekje op aarde krijgen. Het kan dus zijn dat een idee bij jou aan komt kloppen en dat jij – als je ervoor open staat – dit dus bewust kan ervaren. Ze vertelt over hoe jij kan kiezen met een idee aan de slag te gaan, wat er gebeurt als je dit idee vervolgens verwaarloosd en het fenomeen waarin meerdere mensen op hetzelfde moment met eenzelfde idee, theorie of product naar buiten komen.

Ze moedigt je aan om een creatief leven te leiden. Legt uit dat uitingen geven aan je creativiteit voor jezelf is en niet voor anderen, hoe je niet hoeft te lijden voor je kunst en hoe je ook niet per se van je kunst moet verwachten dat het genoeg geld voor je verdient om van te leven. Ze vertelt over hoe je creatief kan leven zónder kunst te maken en hoe je om kan gaan met de angst die steeds weer om de hoek komt kijken.

Al met al probeert Elizabeth je te overtuigen van hoe een creatief leven en mooi leven is, en een leuk leven. Ik heb zelf regelmatig hardop gelachen en was af en toe ook echt geraakt door haar woorden. Haar geweldige personaliteit schijnt echt door in haar verhaal en het is bijna alsof ze haar boodschappen rechtstreeks in je oor fluistert. Ik kan niet anders dan eindeloos positief zijn over dit boek en ik pas de lessen die ik ervan geleerd heb nog regelmatig toe.

Koop dit boek hier in het Nederlands…

of vind het hier in het Engels! (links!)

De Gebalanceerde Heks

IMG_0935

Balans is niet makkelijk te vinden, maar met wat moeite kan jij jouw stenen perfect stapelen. 

Leven met het ritme van de natuur; één van de grote speerpunten van het hekszijn. Nieuwe projecten starten in de lente, volop de vruchten plukken in de zomer, de balans opmaken en besluiten waar je wel en niet mee verder gaat in de herfst en in alle rust bezinnen in de winter. Dit is natuurlijk vrij lastig om toe te passen op bepaalde zaken zoals je werk en gezin. Maar er zijn bepaalde aspecten van je leven waar je dit wel op toe kan passen. Soms, wanneer je een eigen bedrijf hebt of a little something on the side zoals Heksen in het Wild (nog) voor mij is, heb je iets meer vrijheid om naar die ritmes te leven. Maar wat als dat wat het seizoen voorschrijft nu even helemaal niet passend is?

Ik zit opeens boordevol ideeën. Nieuwe dingen hier op de site, een nieuwe rubriek (reviews van spirituele boeken bijvoorbeeld), inspiratie voor een Rite of the Womb 2.0, enzovoorts. Ook in mijn persoonlijk leven merk ik dat ik weer meer zin heb nieuwe dingen te ondernemen, wat actiever te zijn. Dit staat recht tegenover het idee van waar de natuur nu mee bezig is. Zo rond Mabon is de tijd van rust ná actie en maken we ons klaar om meer naar binnen te treden terwijl de dagen donkerder worden. En ik heb juist zin om naar buiten te treden. Meer van mezelf met jullie te delen. Live video’s maken voor Facebook. Activiteiten te organiseren. Zou ik dit dan dus niet moeten doen? Zou ik die inspiratie, ideeën en verlangens in een schriftje moeten schrijven en deze moeten laten liggen tot komende lente?

Ik geloof wat Elizabeth Gilbert zegt in haar boek Big Magic. Ideeën komen bij jou aankloppen en jij kan in dat moment kiezen om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen. En wanneer jij ‘ja’ zegt, moet je ook iets met dit idee doen. Als je het idee aanneemt – en vervolgens in een la legt om stof te vangen – zoekt dit idee na een tijdje een nieuw persoon om gemanifesteerd te worden.

En misschien is meer activiteiten doen voor mezelf juist wel perfect nu. In deze tijd rondom Mabon draait het allemaal om balans. Ik denk dat de dingen die ik nu onderneem juist passen bij een mooiere balans in mijn leven. Niet alleen werken, eten en slapen, maar mijn nieuwsgierigheid volgen. Dingen doen die ik spannend vind. Het maakt me blij, enthousiast en gelukkig. En iets wat die dingen bij je losmaakt kunnen nooit fout zijn, toch?

The Seven Chakra Sisters – Linda Linker Rosenthal

 

1870447_orig

– Deze niet heel creatieve afbeelding komt van lindalinkerrosenthal.com, omdat ik mijn exemplaar heb uitgeleend… 😉 – 

In The Seven Chakra Sisters vertelt Linda je over onze chakra’s, wat kun krachten en zwaktes zijn, hoe ze met elkaar samenwerken en nog veel meer. Dit doet ze echter niet door, op een stoffige manier, de informatie simpelweg aan je te presenteren. Zij veranderde de chakra’s in zeven personages, zeven prinseszusters die samen in een kristallen toren wonen en ervoor moeten zorgen dat zowel de toren als het koninkrijk gezond en gelukkig blijft. Vol symboliek en humor neemt Linda je mee in een fantasierijk verhaal waarin de zusters van harmonie en geluk, wanhoop en vernietiging inglijden als de kwaadaardige Forgetcha Kundameanie op bezoek komt.

Terwijl je leest over de sterke kanten van de zussen – Aneeda, die voor het aardechakra staat, die ervoor zorgt dat iedereen gezond eet en geaard is – en hun zwakke kanten wanneer ze uit balans raken – Aneeda die zich volstopt met junk food en alleen nog maar wil rondhangen – kan je niet anders dan jezelf regelmatig flink herkennen.

Dit boek bracht mij echt een dieper begrip van de werkingen van de chakra’s. Vooral de ugly truth van wat er gebeurt als ze uit balans zijn en hoe de chakra’s samenwerken. Ik zag ze voorheen meer als 7 eilanden die ieder hun eigen ding doen, maar zie nu hoe ze samenwerken aan een groter geheel; de welvaart van de toren en het koninkrijk ;-).

Het taalgebruik is soms wat kinderlijk en er komt veel herhaling in vol. Wanneer je een geweldig stuk literatuur verwacht ben je misschien teleurgesteld. Maar als je een boekje wil lezen die jou op een speelse, simpele manier informatie geeft en je wil er het liefst niet al te lang mee bezig zijn (het is een dun boekje) dan is dit echt iets voor jou. Ik denk dat dit ook prima te lezen is voor mensen die misschien wat moeite hebben met Engels, omdat het verhaal zelf echt simpel is en goed te volgen.

Ik ben in elk geval blij dat ik twee middaagjes aan dit boekje heb gegeven en denk er nog regelmatig aan terug. Dus laat je meenemen in het land van Aneeda, Ahafta, Ivanna, Owl Woman en nog vele andere magische personages!

 

 

Witch – Lisa Lister

IMG_0918

Dit boek las ik afgelopen vakantie en wat een parel! Als ik een beginnend heks een boek aan zou moeten raden is het deze. Dit boek is een combinatie van een soort dagboek, informatie over hekserij en een dikke middelvingen naar het patriarchaat. Voor elke kick-ass feministische heks die gelooft dat haar vagina puur magie is, is dit hét boek.

Lisa vertelt in haar boek over het jaarwiel en de sabbats, de helende werking van verschillende kruiden en hoe ze te gebruiken, geeft tips voor divinatie en ga zo maar door. Hierdoor is het niet alleen een heerlijk boek om te lezen, maar ook een naslagwerk wat je er regelmatig bij kan pakken voor informatie.

Ook vertelt ze over haar eigen leven, het pad wat zij tot nu toe bewandeld heeft. Over haar roots, haar relatie en haar werk. Ook vertelt ze over SHE, de vrouwelijke goddelijke kracht van het universum. Ze geeft meer inzicht in hoe vrouwen, en de vrouwelijkheid, heeft geleden onder het patriarchaat en hoe we onze kracht weer kunnen claimen. Van odes aan de vrouw tot praktische tips om je baarmoedermagie wakker te schudden. This book has it all! 

Volgens mij is dit boek gewoon briljant en heeft het zowel een plekje in de boekenkast van een nieuwe heks als van een ervaren. Lisa is grappig en slim. Voor mij was dit boek zowel een eye opener als een soul opener. Ik heb van het begin tot het eind genoten.

Tip! In Witch deelt Lisa de heks op in een aantal ‘archetypen’ zoals Healer, Oracle en Force of Nature. Leuk om te doen wanneer je het boek uit hebt is voor ieder van deze een orakel-/tarotkaart te leggen. Zo kan je meer inzicht krijgen in wat deze ‘archetypen’ voor jou betekenen en hoe jij ze kan integreren ❤ 

Koop het boek hier! (<– link)