De Ontwikkelde Heks

We zien het woord ontwikkeling als een synoniem voor groei en denken dat groei gelijk staat aan meer. In de spirituele wereld – waar groei, ontwikkeling en zelfontplooiing één van de belangrijkste dingen in het leven zijn – zijn we altijd op zoek naar meer. Meer informatie en kennis, meer mediteren, meer yoga. We willen meer balans, meer rust, meer tijd voor onszelf. Mooie doelen, maar altijd meer, meer, meer. Maar vinden we werkelijk balans wanneer we altijd zoeken naar meer? Gaat dagelijks mediteren ons rust brengen als dit gewoon nog een punt is op je to-do lijst?

We voelen drang om onszelf te bewijzen. Op werk, in ons sociale leven én in ons spirituele leven. Als je een beetje serieus genomen wil worden als spiritueel persoon moet je toch wel de betekenis van tarotkaarten weten, een beetje astrologie kennen, graag even zo kunnen zeggen welke kruiden waarvoor zijn, je verdiept hebben in sjamanisme, paganisme, Scandinavische folklore… Meer, meer, meer. En graag ondertussen wel ook authentiek en dicht bij je kern zijn.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben er een beetje klaar mee. De wens elke ochtend te mediteren en nog een beetje rekken en strekken om mijn yogamat bracht me helemaal niet meer rust en balans, juist meer stress. Ik wilde gewoon met een kop koffie even naar buiten zitten staren voordat ik naar werk ging. En het verlangen naar groei zorgde er alleen maar voor dat ik zoveel tegelijk wilde leren, dat ik in tien boeken een beginnetje had gemaakt om vervolgens te overweldigd te raken en nog niets nieuws geleerd te hebben.

We zien het woord ontwikkeling als een synoniem voor groei, maar wat als het dit helemaal niet is? Wat als ontwikkeling, ont-wikkeling is. Afwikkeling. Wat als we eigenlijk een soort mummies zijn, die gewoon de lagen van verband moeten afwikkelen? Niet meer, maar minder. Dan zouden we wanneer we meer rust verlangen niet meditatie aan onze agenda toevoegen, maar iets uit onze agenda weghalen. Dan zouden we onze prioriteiten op een rijtje krijgen en kijken waar we het onszelf gunnen om eens ‘nee’ te zeggen en werkelijk rust te nemen. Dan zouden we accepteren dat we ook zonder kennis van astrologie hartstikke spiritueel kunnen zijn. Dan zouden we misschien eens werkelijk een stap zetten richting onze kern.

Want je komt niet bij een kern door meer toe te voegen. Je zou niet vrachtwagens vol zand gaan storten als je de kern van de aarde wil  bereiken, dus waarom zou je dat wel bij jezelf doen? Ik zeg minder, minder, minder.  Kijken naar wat minder kan. Minder stressen, minder van jezelf verlangen, minder dingen doen die je niet interesseren. Niet een to-do lijst maken, maar een to-don’t lijst. Ik zet vandaag in elk geval een dikke streep door mijn to-do lijst en ga lekker naar buiten. En jij?IMG_0264 copy

Advertenties

5 gedachtes over “De Ontwikkelde Heks

  1. schrijfmar zegt:

    Mooi gezegd Kimberley en ik kan me hier ook helemaal in vinden. Al heb ik zelf ook echt intrinsieke motivatie om van alles te lezen bijvoorbeeld, maar sommige boeken raken zo dat je er de tijd voor moet nemen. Om alles te laten bezinken. Pas dan komen de inzichten en komt er groei, anders doe je het alsnog voor niks. Denk ik. Dikke kus

    Like

  2. Loena zegt:

    Hartstikke herkenbaar. Hoewel ik bepaalde meditatie technieken wel toepas (al wandelend, of gewoon lekker op de bank) ben ik niet op een yogamat of meditatiekussen (speciaal ingevoerd uit India, want anders ‘telt’het niet) te vinden. Niet ’s morgens of ’s avonds. Gewoon niet. Het lijkt wel alsof gewoon met je kop koffie op de bank in stilte net zo heerlijk kan zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s