de opgebrande heks

Het is lang geleden dat ik hier iets heb geschreven. Echt LANG. Ik durf niet eens te kijken hoe lang. Ik heb een tijd getwijfeld of ik hier zou vertellen waarom het zo lang stil is geweest van mijn kant, om verschillende redenen. Maar ik geloof dat we méér open en eerlijk delen nodig hebben in de wereld, niet minder. Dus bij deze…

Afgelopen oktober kreeg ik een burn out. Met een nieuw huis, een puppy en grootse plannen voor de toekomst kon het leven niet mooier zijn en tóch een burn out. Ik had zelf verwacht dat je bij zoiets als een burn out de druppel kan herkennen die de emmer deed overlopen. Dat je heel precies aan kan geven wanneer het te veel werd en je het niet meer aan kon. Dit was echter helemaal niet zo. Zoals ik al zei, er waren mooie dingen aan de gang. We hadden ein-de-lijk een nieuw huis en konden ons geluk niet op. Op werk was ook alles oké. Ik had leuke klassen, was een stuk georganiseerder bezig dan typerend voor mij en had toffe projecten in het vooruitzicht. Oké, ik was wel wat moe (soms best wel heel erg), maar dat hoort bij chronische vermoeidheid, toch? Dus toen ik op een donderdagochtend in oktober fris op stond en vervolgens heel chill koffie zat te drinken voelde ik me helemaal klaar voor de dag. En toen kreeg ik een paniekaanval, wat het begin zou zijn van een paar maanden niet werken. Nu, in retrospectie, kan ik zien dat de spanning al maanden aan het opbouwen was, als een elastiek wat je steeds iets verder uitrekt. Alleen had ik dit niet in de gaten totdat het elastiek knapte. Terugkijkend op de maanden van opbouwing kan ik nu wel de tekens zien dat dit eraan zat te komen. Ik had al maanden steeds onverklaarbare buikpijn, ik sliep in het weekend opeens echt lang uit (helemaal niets voor mij!) en nog veel meer kleine dingetjes.

Nu, heel wat maanden verder, ben ik weer aan het werk. Het stelt niet veel voor – een paar uurtjes per week – maar het is fijn weer langzaamaan terug te keren naar een ‘normaal’ leven. Misschien is een elastiekje wat je uitrekt niet het beste symbool. Het is meer als een plank waar je steeds meer stenen op stapelt, totdat de plank het gewicht niet meer aan kan en breekt. Je kan de plank weer maken, namelijk. Je kan ‘m zelfs sterker maken dan hij ooit is geweest. Maar je zal altijd de scheur zien van waar de plank gebroken is. Dat is niet erg, dat is juist goed. Want die scheur kan je helpen herinneren nooit meer zoveel stenen op de plank te leggen als eerst.

Ik kan deze situatie, de burn out, dan ook niet als iets negatiefs zien. Tuurlijk is het geen pretje, maar ik heb dingen geleerd de afgelopen maanden die ik zonder deze burn out misschien nooit zou hebben geleerd.Ik heb in de afgelopen maanden geleerd dat ik meer aankan dan ik eigenlijk dacht. Met chronische vermoeidheid is het soms moeilijk om te weten waar je grenzen liggen, maar de afgelopen maanden heb ik regelmatig versteld gestaan over wat me wel en niet moe maakte. Ik deed soms dagenlang veel meer dan ik dacht te kunnen zonder moe te worden, terwijl andere dingen juist heel veel energie vroegen. Ik heb nu echt de kans gehad meer de onderzoeken waar precies die grenzen van mij liggen en dat ga ik nu echt niet meer vergeten. De neiging die je hebt (en het advies wat je vaak krijgt) is het rustiger aan te doen. Je bent moe, dus doe minder. Maar soms is dat helemaal niet het antwoord. Soms is het niet minder, maar anders wat je nodig hebt. Soms zelfs meer!

Ik ga niet terug naar hoe het was. Ik ga de dingen opzoeken die energie geven in plaats van kosten. Ik heb al veel super toffe ideeën, maar ik neem de tijd. Voor nu richt ik me vooral op weer reïntegreren op werk (en vooral weer met plezier naar werk gaan) en de simpele dingen in het leven, zoals buiten zijn, goede boeken lezen, en schrijven. En koffie drinken in Harry Potter legging’s. Blije dingen 😉

IMG_9876.JPG

Advertenties

Een gedachte over “de opgebrande heks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s