The Red Tent – Anita Diamant

the red tent

 

In het bijbelboek Genesis wordt, onder andere, het verhaal van Jacob en zijn zonen vertelt, met slechts een hint naar zijn enige dochter. In The Red Tent vertelt Anita Diamant het verhaal van deze dochter, het verhaal van Dinah.

Dinah werd geboren van Jacob’s eerste vrouw en is, naast vele zonen, zijn enige dochter. Elke donkere maan, wanneer ze menstrueerden, kwamen de vrouwen van Jacobs stam samen in de rode tent. Hier hoefden ze niets, behalve samen zijn, verhalen delen en – in geheim – hun eigen godinnen aanbidden. In The Red Tent lees je alles vanuit het oogpunt van Dinah, maar leer je – door de verhalen van haar moeder en tantes – ook over de tijd voor haar geboorte. Je leest over haar tijd met haar familie en hoe vervolgens hun wegen zich scheiden. Je leest over het geweld, de pijn die haar wordt aangedaan. Over de liefde die ze deelt en hoe haar sterkte wil zorgt dat je altijd weer op beide benen terecht komt. Je leest over haar veerkrachtigheid en haar kwetsbaarheid.

The Red Tent is een eindeloos meeslepend boek waarin je de sisterhood voelt die de vrouwen met elkaar de delen. Je voelt de hoop en hopeloosheid, de liefde en de woede. Alhoewel ik zelf helemaal niet een fan ben van romans (fantasy all the way), kon ik dit boek niet wegleggen. Ik ging er helemaal in op en het deed iets met me. Voor mij laat Dinah’s verhaal vrouwelijkheid van alle kanten zien.

Ik ben overduidelijk niet de enige die geraakt werd door dit boek. Na het uitkomen van het verhaal werden er al snel overal rode tenten gestart. Eerst in Amerika, maar al snel over de hele wereld. Vrouwen kwamen, en komen, samen tijdens de nieuwe maan om samen te zijn, verhalen te delen en – in sommige gevallen – godinnen te eren. Ik vind het prachtig dat iets wat al zo oud is, de rode tent, rechtstreeks tot de harten van de moderne vrouwen spreekt. Het is alsof dit boek je doet herinneren hoe het hoort te zijn, hoe we menstruatie horen te ervaren.

Ik kan niet anders doen dan je aan te raden dit boek te lezen. Zorg dat je er echt even lekker voor kan zitten en door kan lezen. Bijvoorbeeld op een regenachtige dag of tijdens een saunadag. Laat je meevoeren in de wereld van Dinah, de wereld van de rode tent.

Klik hier om meteen dit boek in het Engels te kopen! (<– link)

Of hier om dit boek in het Nederlands te kopen! (<– link)

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “The Red Tent – Anita Diamant

  1. Loena zegt:

    Prachtig boek! Ik las het jaren geleden al eens en onlangs kwam ik het in het Nederlands tegen in de kringloop. Gescoord! Anyway ik kwam via de beweging op dit boek, en heb het daarna niet meer losgelaten 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s