Big Magic – Elizabeth Gilbert

SAMSUNG CSC

Ik was een weekend weg. Alleen ik, in een huisje tussen het groen, met mijn meditatiekussen en een tas vol boeken. Dacht ik. Bij aankomst bleek echter dat ik mijn tas met boeken thuis had laten staan. De wanhoop nabij wilde ik eigenlijk gewoon meteen weer inpakken en naar huis. Want wat is een heerlijk ontspannen weekend weg zonder boeken? Gelukkig had ik nog wat logisch denkvermogen over en ben ik gewoon naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel gereden. Het was een klein winkeltje, met een niet heel spannende collectie. Met een boek in handen – waar ik niet héél enthousiast over was – liep ik naar de kassa. En daar lag ze. Big Magic.

De prachtige kaft flirtte met me en ik besloot dat een beetje magic precies was wat ik nodig had, dus nam ik het boek mee. En wat ben ik blij dat ik die keuze toen heb gemaakt. Ik heb sindsdien dit boek nog vaak gelezen, helemaal of alleen sommige stukjes. Ik vind het echt een pareltje en een boek die haar naam eer aan doet. BIG MAGIC!

In Big Magic deelt Elizabeth haar kijk op creativiteit en inspiratie. Het boek bestaat uit persoonlijke anekdotes, haar wijsheden, dingen om te overpeinzen en ontzettend veel humor. Ze vertelt hoe zij gelooft dat ideeën een soort entiteiten zijn die niets liever willen dan tot leven gebracht worden. Zij zoeken daarom naar personen die ervoor kunnen zorgen dat ze een plekje op aarde krijgen. Het kan dus zijn dat een idee bij jou aan komt kloppen en dat jij – als je ervoor open staat – dit dus bewust kan ervaren. Ze vertelt over hoe jij kan kiezen met een idee aan de slag te gaan, wat er gebeurt als je dit idee vervolgens verwaarloosd en het fenomeen waarin meerdere mensen op hetzelfde moment met eenzelfde idee, theorie of product naar buiten komen.

Ze moedigt je aan om een creatief leven te leiden. Legt uit dat uitingen geven aan je creativiteit voor jezelf is en niet voor anderen, hoe je niet hoeft te lijden voor je kunst en hoe je ook niet per se van je kunst moet verwachten dat het genoeg geld voor je verdient om van te leven. Ze vertelt over hoe je creatief kan leven zónder kunst te maken en hoe je om kan gaan met de angst die steeds weer om de hoek komt kijken.

Al met al probeert Elizabeth je te overtuigen van hoe een creatief leven en mooi leven is, en een leuk leven. Ik heb zelf regelmatig hardop gelachen en was af en toe ook echt geraakt door haar woorden. Haar geweldige personaliteit schijnt echt door in haar verhaal en het is bijna alsof ze haar boodschappen rechtstreeks in je oor fluistert. Ik kan niet anders dan eindeloos positief zijn over dit boek en ik pas de lessen die ik ervan geleerd heb nog regelmatig toe.

Koop dit boek hier in het Nederlands…

of vind het hier in het Engels! (links!)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s