de oogstende heks

In het dorp waar ik ben opgegroeid hebben we een oogstfeest. De eerste zaterdag van september wordt er in de Dorpsstraat feest gevierd. Op een klein stukje straat met landbouwwerktuigen en traktoren, en hier en daar een kraampje van iemand die nog een ware ambacht beoefend na, doet weinig aan dit feest nog daadwerkelijk denken aan het vieren van een oogst. Het zijn voornamelijk kraampjes van winkels, muziek, fastfood en bier. Maar het is gezellig en toch een traditie, dus ik ben er eigenlijk elk jaar bij.

Gezien dit al volgende week is, ben ik ook al bezig met óns oogstfeest: Mabon. Deze sabbat – dit jaar op 22 september – is de herfstequinox, waarbij we eigenlijk twee dingen vieren. Op de eerste plaats vieren we een balans; de dag en nacht duurt even lang. Deze sabbat staat tegenover de lente-equinox. Bij beide equinoxen nemen we rust, staan we even stil, en kijken we om ons heen naar waar we nu zijn. Maar waar we bij de lente-equinox rust nemen om ons voorbereiden op actie, is de herstequinox juist om rust te nemen ná actie. We staan stil om te kijken naar – en te genieten van – ons harde werk tijdens lente en zomer. Oftewel, we genieten van onze oogst.

IMG_9314

Er is natuurlijk een heel scala aan dingen die je kan doen om dankbaarheid te tonen voor wat je hebt mogen ontvangen dit jaar. Je kan een gratitude list maken in je journal, iets moois voor jezelf kopen van je zuurverdiende centen, of samenkomen met fijne mensen om hun aanwezigheid in je leven te vieren. Het belangrijkste is om je bewust te worden van wat je allemaal hebt mogen ontvan
gen afgelopen jaar, want soms is dat nog best lastig. Het lijkt misschien alsof je gewoon door bent gegaan met de dagelijkse sleur en niets is veranderd, of je hebt juist het idee dat dit jaar gewoon een vrachtwagen vol poep in je voortuin heeft gedumpt waar je vervolgens mee mocht dealen (Anyone? Ik kan niet de enige met dit gevoel zijn toch?). Maar ik weet zeker dat als je er even goed voor gaat zitten dan je iets kan vinden. Misschien is er toch iets verandert in die dagelijkse sleur wat eigenlijk best fijn is, of bleek er tussen al die gedumpte poep toch een cadeautje te zitten. Doe er iets mee! Laat het niet zomaar aan je voorbij gaan! En kan je toch echt niets verzinnen? Dan zou ik voor een tafel vol lekker eten gaan en fijne mensen erom heen. Wedden dat de al die fluffy dankbaarheidsgevoelens krijgt?

IMG_9747Ga lekker creatief los op een gratitude list! 

Ik ga er nog even over nadenken hoe ik Mabon ga vieren en dit ga ik dan natuurlijk met jullie delen. Maar eerst lekker naar slechte muziek luisteren onder het genot van slecht fastfood volgend weekend ;-). Wie heeft er al Mabon ideeën?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s