De Drukke Heks

De ogenschijnlijke onmogelijkheid van werk combineren
met een natuurlijk en duurzaam leefritme

randje-hihw-1

Voordat ik in aanraking kwam met spiritualiteit, en dan specifiek hekserij, dacht ik dat de manier waarop we ons leven indelen heel normaal was. Op vaste tijden naar school of werken, volhouden ook al ben je eigenlijk te moe, geen rust kunnen nemen omdat je werk nu eenmaal af moet. En ik dacht dat ik abnormaal was omdat ik hier zoveel moeite mee had.

Toen leerde ik over de ritmes van de natuur; de seizoenen en de cyclus van de maan. Ik las boeken over hoe we juist zo tegen onze eigen natuur ingaan door altijd maar te werken en te streven naar meer en beter. En ergens was dat fijn. Ik hoefde me niet meer raar te voelen om het feit dat ik moeite had met de ritmes die we normaal vinden. Maar ergens maakte het het ook lastiger. Het besef dat de manier waarop wij, bijvoorbeeld, werk zien en de uren die we aanhouden eigenlijk helemaal niet productief zijn en al helemaal niet duurzaam, maar wel alsnog hierin mee moeten.

Mijn droom voor de toekomst is dan ook om mijn dagen zelf in te kunnen delen. Om niet meer 8 uur ’s ochtends op werk te hoeven zijn en daarbij dan ook nog fris en fruitig moeten zijn. Om zelf te kunnen bepalen wanneer het genoeg is voor een dag en de rest van het werk wel tot morgen kan wachten. De mogelijkheid om spontaan te kunnen besluiten dat binnen zitten niet het beste voor me is en er tussen uit kunnen gaan voor de dag.

Best lastig, als je in het onderwijs werkt. Want daar begint nu eenmaal soms je dag gewoon om 8 uur. En dan kan je niet rustig beginnen met een kopje koffie en even achterover leunen terwijl je computer aan het opstarten is. Daar moet je meteen vol aan de bak om leerlingen een goed uur te geven, om kwaliteit te bieden.

Ik zou natuurlijk kunnen proberen om helemaal vanuit huis te werken. Misschien iets in de spirituele hoek. Een boek schrijven, readings doen, workshops organiseren. Dat besprak ik pas nog met iemand en toen leek dat me wel wat. Maar toen ik de volgende ochtend naar dat lokaal vol drukke kinderen keek, zo vroeg in de ochtend, die helemaal geen zin hadden om Engels te leren, besefte ik me dat ik mijn werk toch wel heel erg tof vind. Dat zou ik helemaal niet willen missen.

Hoe ik er dan wel voor ga zorgen dat ik meer volgens mijn eigen ritme ga leven in plaats van het ritme wat voor me wordt bepaald? Ik heb werkelijk geen idee. Misschien is er een combinatie mogelijk. En misschien is zo af en toe om je heen kijken naar die chaos die wij ons leven noemen en je beseffen dat het allemaal lang zo erg nog niet is wel genoeg. Genoeg om de volgende dag weer te doen alsof je al fris en fruitig bent om 8 uur ’s ochtends. En anders is er altijd nog koffie.

taolife-socrates-beware-the-barrenness-of-a-busy-life

Advertenties

4 gedachtes over “De Drukke Heks

  1. kaardawn zegt:

    En zo zie je maar dat elke job zijn vooroordelen heeft over een andere job: “En dan kan je niet rustig beginnen met een kopje koffie en even achterover leunen terwijl je computer aan het opstarten is”. Ik moet om 8u30 beginnen met werken, tegen dan is mijn computer al (niet zo rustig!) opgestart en is de telefoon al volop aan het rinkelen met allerlei vragen. De eerste mensen zijn al aan het ‘zagen’ waarom hun loon nog niet werd gestort (dat werd gisteren nog maar overgeschreven meneer) of waarom ze niet op de website kunnen (ja, we hebben technische problemen, probeert u tegen de middag nog eens – of beter nog: hebt u wel het juiste wachtwoord ingetikt….) Een bureaujob is zo rustig, dat mijn tas koffie vaak gewoon koud is geworden en we met de collega’s het ritueel hebben om regelmatig ‘IEDEREEN EENS DRINKEN’ te roepen 🙂 🙂 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s