de Schaduwheks

Of: Wat is nu eigenlijk precies je schaduwkant en hoe kan je die van jezelf onderzoeken?randje-hihw-1

Vorige week vrijdag dronk ik koffie met een lieve vriendin. Soms heb je van die mensen in je leven dat je niet anders kan dan tot mooie inzichten komen wanneer je elkaar spreekt, deze vriendin in zo iemand.

Bij ons speelde allebei, helemaal in line met de tijd van het jaar, het thema schaduwkant. Ikzelf speel al eindeloos met het verlangen dieper mijn schaduwzijde in de duiken en te ontdekken wat daar nu eigenlijk allemaal te vinden is. Dit lukte me echter absoluut niet. Om je schaduw te zien moet je het lef hebben met je rug naar het licht te gaan staan en ik denk dat ik dat eerder toch nog niet volledig had. Ik heb ook lang gedacht dat je schaduwkant eigenlijk niet meer of minder was dan je negatieve eigenschappen, maar dat is ook niet het geval. Na eindeloos peinzen en tobben over de hoe heb ik uiteindelijk die hele schaduwkant maar op de plank gelegd en me er niet meer mee bezig gehouden. Tot die vrijdagmiddag.

Zij kwam met het idee, zoals ze dat zelf ooit eens ergens heeft geleerd, dat je schaduwzijde ligt in eigenschappen die je in andere mensen tegenstaan. Dit vond ik leuk, omdat ik natuurlijk net een blog had geschreven waarin ik zei dat ik dat onzin vond. Dit haalde ik bij haar aan, met het voorbeeld dat ik dan dus een ontzettende homohater moet zijn, omdat wanneer iemand intolerantie op basis van seksualiteit vertoont dit me intens boos maakt. Maar zij had hier een andere blik op, die mij ontzettend inspireerde.

Iedereen heeft wel mensen die in hun ‘allergie’ zitten. Wanneer ze aan komen lopen voel jij de onweerstaanbare drang om met je ogen te rollen, diep te zuchten of snel de andere kant op te lopen. Wanneer je niet anders kan dan met ze in gesprek gaan kriebelt het de hele tijd. Jij bent bijvoorbeeld een ontzettend harde werker en jij vindt je collega maar eindeloos lui en dit ergert je mateloos. Wat deze collega dan eigenlijk aan jou laat zien is een eigenschap die bij jou onderontwikkeld is, maar dan extreem uitvergroot. Zij noemde het ‘op zoek gaan naar de parel’. Wat is de parel in extreme luiheid? Rust nemen, tijd voor jezelf vrijmaken. Als ontzettend harde werker ben jij hier waarschijnlijk helemaal niet goed in.

Deze theorie kan ik zelfs toepassen op mensen die openbaar, zonder gêne discrimineren. De parel in dit gedrag is namelijk durven staan en verkondigen waar jij in gelooft, zonder je druk te maken over wat anderen hier dan van vinden. Maar dan uitvergroot tot onuitstaanbare proporties.

Zij benoemt haar schaduwzijde ook als een soort archetypen, wat het ook meteen een stuk makkelijker maakt om voor jezelf een duidelijk beeld te creëren. En daar vonden we op dat terras, na wat graven, er één van mij: de Moraalridder. De uitvergrote versie hiervan, die dus mega in mijn allergie zou zitten, is iemand die vindt dat hij of zij alles beter doet dan anderen, altijd de moral high ground heeft. Maar tegelijkertijd weet ik eigenlijk ook dat deze moraalridder ook in mij zit.

De Moraalridder zit daar op zijn paard, glanzend harnas. Hij verkondigd aan het volk over zijn mooie pure ideeën en over hoe hij de waarheid aan zijn kant heeft. Hij weet hoe hij de wereld van haar ondergang kan redden en de mensheid kan alleen maar proberen zo perfect te zijn als hij. En de ridder verwacht ook niet anders dan dat je dit probeert. Doe je dit niet, of ga je tegen de moraalridder in, dan trekt hij zijn lans. Want hij heeft echter die pure waarheid aan zijn kant, als een gouden halo van gerechtigheid.

Als ik deze kant van mij niet goed kan integreren kan het ervoor zorgen dat deze opeens naar de voorgrond treed en ik dus mensen ga vertellen wat ze moeten doen en laten. Dus mijn taak is nu om op zoek te gaan naar de parel in de moraalridder. Ik vind het nog moeilijk mijn vinger daarop te leggen, maar ik geloof wel dat het nog gaat komen. Sinds die vrijdag op dat terras is alles namelijk in een stroomversnelling gekomen. Elke kaart die ik voor mezelf leg gaat over het ontdekken van je schaduwkant, ik kom overal inspiratie tegen en kan er opeens heel makkelijk op mediteren.

Ik merk dat ik hier nu heel erg een behoefte aan heb, om de donkere, minder mooie kanten van mezelf te ontdekken nu het buiten ook donkerder wordt. Want uiteindelijk kan je heel veel kracht vinden in die schaduwen van jezelf. Als ik die moraalridder kan integreren dan kan ik hem op een heel positieve manier gebruiken. Wat je eigenlijk gewoon aan het doen bent is laagjes afpellen, dieper afdalen in jezelf en dichterbij de kern van je zijn komen.

Maar eerst, op zoek naar die parel! Mocht je ‘m ergens zien liggen, laat het even weten.

– Read it? Liked it? I would love to hear from you! – 

p.s. Omdat deze goede vriendin zo’n inspiratie was voor deze blog, maak ik even reclame voor haar, oké? Helmy heeft Tijd Voor Je Voeten (<–link!) in Utrecht. Naast een geweldige pedicure is ze ook een fantastische voetreflexoloog, doet karakteranalyses aan de hand van je tenen en nog veel meer. Ze kan je met van alles helpen en is echt een heel fijn persoon om door behandeld te worden. Neem een kijkje op haar site om te zien of ze iets voor jou kan betekenen.

Advertenties

2 gedachtes over “de Schaduwheks

  1. kaardawn zegt:

    Klinkt heel erg zoals ik het toepas. Bij mij gaat het ook wel vaak over angsten, wanneer ik daar dieper op inga kom ik soms ook op mooie inzichten. Zo heb ik angst om alleen te zijn en als ik daarover ga schrijven dan komt er ook héél veel naar boven. Maar het erkennen en erover schrijven en het analyseren helpt wel om het een plaats te geven, waardoor die angst minder groot wordt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s