De Gespiegelde Heks

Of: Wanneer gaan we te ver met de wereld als onze spiegel zien?randje-hihw-1

De wereld om je heen als jouw spiegel zien. Het is iets in de spirituele wereld wat ons maar bezig houdt. En met goede reden, het is een enorme eyeopener om te zien hoe de situaties waarin je je begeeft, de reacties die mensen je geven en jouw gevoelens over anderen vaak weerspiegelingen zijn van jouw innerlijke wereld. Ik neem vaak de tijd om op deze manier om me heen te kijken en te reflecteren op wat ik kan leren. Maar de laatste tijd begin in me af te vragen of we in sommige gevallen hier niet te ver in gaan?

Ik zie steeds vaker in, bijvoorbeeld, Facebook updates voorbij komen dat mensen een heel nare ervaring hebben gehad met iemand anders en zichzelf dan afvragen: ‘Wat zegt dit dan over mij?’. Soms kan het me echt verdriet doen om zoiets te lezen, omdat lang niet al je ervaringen je iets over jou vertellen. Want als de wereld voor ons allen een spiegel is, dan ben jij soms de spiegel van iemand anders wereld. De bijrol in zijn of haar verhaal.

Een voorbeeld. Stel, je krijgt een nieuwe collega. Zo iemand die binnen komt lopen en meteen iedereen vindt hem of haar leuk. Kan makkelijk met iedereen een praatje maken en lachen en is meteen op haar/zijn plek bij jullie op werk. Dit maakt jou jaloers en zorgt ervoor dat je die persoon eigenlijk niet zo mag. Dit is een proces wat snel werkt, je zit al op stand ‘dit is de rotste collega ooit’ voordat je in de gaten hebt wat er aan de hand is. Dit is een situatie waarin jouw omgeving als een spiegel voor je kan zijn. Want in plaats van die gevoelens zich verder te laten ontwikkelen kan je stoppen en jezelf afvragen wáárom voel ik dit, wat maakt dit persoon in mij los, welke eigenschappen vertoont hij/zij die iets met mij doen. En dan kan je er vrij snel achter komen dat je eigenlijk wel zou willen dat jij net zo vlot en gemakkelijk in de omgang was als die nieuwe collega en dat er aan de persoon zelf dus niets mankeert. Prima spiegelsessietje.

Nog een voorbeeld. Jij bent wie je bent, doet wat je doet, vanuit goede intenties. Iemand komt naar je toe om je te vertellen wat voor waardeloos, stom en naar persoon jij bent. Dan kan je jezelf in honderdduizend bochten wringen om erachter te komen wat dit over jou zegt, maar dat heeft geen zin. Dit zegt je namelijk helemaal niets! De persoon die jou echter zo waardeloos, stom en naar vindt, die mag wel even een reflecterend oppervlak opzoeken.

Zo bestaat er ook het idee dat eigenschappen die jij als negatief ervaart in iemand anders altijd eigenschappen zijn die jij zelf bezit. Dit vind ik zulke onzin. Als iets mij intens pisnijdig maakt zijn dit mensen die discrimineren op basis van seksualiteit. Daar gaat mijn bloed echt van koken. Dus bij bovenstaande logica zou mij dit een homohater maken? Of organisaties die over lijken gaan om maar meer geld te verdienen, ook zo iets wat me eindeloos boos maakt. Dus ben ik een geldwolf? Lijkt mij niet.

Ik denk dat wanneer bepaalde eigenschappen in mensen iets in je losmaken, zonder dat je heel duidelijk kan vertellen waarom, dat dit je iets over jezelf kan vertellen. Maar dan eerder dat het een waarheid in je raakt die jij probeert te ontkennen. Dit zie je voornamelijk wanneer iemand zich in een slachtofferrol begeeft. Dit doen we allemaal wel eens, zo zitten we in elkaar. Zoals wanneer iemand heel boos wordt wanneer ik zeg dat ik denk dat positief in het leven staan een keuze is. Ik denk dat je dan heel boos wordt omdat je eigenlijk weet dat dit waar is, maar je die verantwoordelijkheid (nog) niet wil nemen. Waarom het bij mij gaat kriebelen als iemand me verteld dat roken echt heel achterlijk is en dat ik gewoon moet stoppen. Weet ik natuurlijk, maar een waarheid die ik ontken. Daarom maakt het iets los in mij. Dit is allemaal oké, hoort er allemaal bij. Maar wanneer je je hier bewust van wordt kan je die boosheid gebruiken in plaats van het over iemand heen te storten.

Een spiegel toont de complete waarheid. Een letterlijke reflectie, zonder oordeel. Dus wanneer jij in die spiegel kijkt en het enige wat jij oprecht kan zien is een persoon wie een lading shit over zich heen heeft gekregen terwijl je dit niet verdiende, dan is dit wat er is gebeurd. De spiegel is aan jou om te gebruiken wanneer je irrationele of onverklaarbare emotionele reacties bij een bepaalde situatie of persoon hebt. Ben jij juist de ontvanger van deze reacties, mag je je spiegel lekker even doorgeven.

– Read it? Liked it? I would love to hear from you! – 

 

Advertenties

3 gedachtes over “De Gespiegelde Heks

  1. Pingback: de Schaduwheks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s