De FlexHeks

Of: Wanneer ben je een échte heks?randje-hihw-1

In een wat minder gezellige uitwisseling op de Heksen in het Wild Facebookpagina viel vandaag de term amateur heks. Dit bracht de ontvangster van deze opmerking en mij op een gesprek over hoe iemand dan níet een amateur heks kan zijn. Een professionele heks?

Dit ging een beetje een eigen leven leiden op Facebook, waarin de meest hilarische termen naar voren kwamen. ZZP-heks, wannabe-heksen, hipsterheksen en festivalheksen. Ikzelf vond flexheks wel een mooie. Je zit niet vast aan een werkplek of kantooruren. Soms ben je er drukker mee bezig dan op andere dagen. Sommige mensen respecteren het als iets echt, terwijl anderen vinden dat je maar gewoon een full-time baan moet vinden.

Ondanks dat dit zorgde voor een paar erg vermakelijke minuten op Facebook, zit hier wel een serieuze kwestie achter. Het feit dat lang niet altijd voor heel wordt aangezien. Dat er mensen zijn die betere heksen zijn dan anderen. Ik vraag me af aan welke kwaliteiten je dan moet voldoen om een echte heks te zijn.

Elke uiting op social media moet diepzinnig zijn. Je brengt eindeloos lang door in het bos. Al je vrienden zijn mega spiritueel. Je hebt bijna geen tijd om naar de wc te gaan van alle yoga en al het mediteren dat je doet. Je doet heel vaak rituelen en laat geen volle maan voorbij gaan zonder erbij stil te staan.

Of je zit in een coven, luisterend naar een hogepriesteres. Aan het begin van ieder ritueel móet er een cirkel getrokken worden met een athamé. Hekserij heeft allerlei regeltjes en richtlijnen en je eerste ritueel doe je pas na een paar jaar ervaring.

Luister, echt allemaal prima hoor. Ik ken mensen die aan één van beide omschrijvingen voldoen, en dat zijn heerlijke mensen. Maar die vinden mij niet minder heks, ondanks het feit dat ik niet aan deze eisen voldoe. En dat is waar het mij om gaat. Het maakt mij echt helemaal niet uit hoe jij je hekszijn invult. Maar suggereren dat iemand minderwaardig is aan de hand van hoe ze zijn of haar spirituele leven invullen, dat is misschien wel het enige wat je kan doen om mij minder te laten denken van jouw hekszijn.

We zijn eigenlijk helemaal niet met zoveel, en de halve wereld vind ons al raar. Laten we in ieder geval waarderen dat we (een soort van) hetzelfde pad bewandelen en kijken naar de dingen die we met elkaar gemeen hebben, niet de dingen die ons van elkaar verwijderen. Want, zoals ik afgelopen weekend weer heb mogen ervaren, er kunnen heel mooie dingen ontstaan als we samenkomen in respect en een verlangen met elkaar te delen in oprechtheid en eerlijkheid. Zo zou ook Facebook één fijne ervaring kunnen zijn van glitter-regenboog-eenhoorn-proporties, en wie wil dat nu niet?

– Read it? Liked it? I would love to hear from you! – 

Advertenties

8 gedachtes over “De FlexHeks

 1. maminthecity zegt:

  Ik ben mama, kinderleidster, fotograaf, vrouw, dochter, zus, vriendin en ja ook heks. Ik ben niet het 1 of het ander meer. Ik ben het allemaal, ik ben mij.
  Ik ga zo af en toe naar bijeenkomsten met veel inspirerende wijze, lieve vrouwen, maar vind het ook heerlijk om alleen thuis te “heksen”.
  Ik raak super geïnspireerd door de prachtige vrouwen die elke dag trouw mediteren, die hangen aan rituelen en tot in detail weten welke kleur en welk kruid je gebruikt bij welke soort magie of welk ritueel. Prachtig als je dit weet en kan en hierin geoefend bent, dit ben ik niet (helaas), maar ik leef wel met het ritme van de maan en de seizoenen, ik leer mijn kinderen te leven vanuit licht en liefde, maar dat ook je donkere kant er mag zijn.
  En ja, in een drukke periode verlies ik mezelf compleet en weet ik niet tot in detail hoe vol, nieuw, afnemend of wassend de maan precies is, jammer dan. De volle wasmand, het stoffige huis en de hongerige, jammerende kids in huis houden hier niet altijd rekening mee, so be it.

  Hoe dan ook…zeggen dat iemand “amateurheks” is, is het zelfde als zeggen dat iemand “amateur vrouw” , amateur moeder” of amateur mens” is.

  Om in te haken op het “regenboog-glitter-pony-eenhoorn-sparkle-gebeuren” : Lief en niet te streng zijn voor jezelf en elkaar, dat is waar het om gaat.

  Wellicht wat chaotisch beschreven hierboven, maar ook dan ben ik haha 😂

  Like

  • Heksen in het Wild zegt:

   Haha, ik voel me helemaal thuis in een beetje chaos :-P.
   Ik heb inderdaad ook eindeloos bewondering voor de vrouwen die je hierboven beschrijft. Die alle kruiden, stenen en runen kennen, fantastisch! Maar ik ben het ook niet hoor.
   Mooie reactie, dank je! ❤

   Like

 2. Saar zegt:

  Ook bij heksen zijn dezelfde menselijke gevoelens aanwezig als bij andere religies: jaloezie, hang naar macht, zoeken naar erkenning, gezien willen worden,… En in de spirituele wereld kom je natuurlijk ook meer mensen tegen die psychische niet echt goed in hun vel zitten. En dan krijg je dit dus: mensen die zichzelf beter gaan vinden, omdat ze eigenlijk met een minderwaardigheidscomplex zitten. Of gewoon verwaand zijn misschien…
  Ik volg een traditie, zit in een coven, mediteer vaak en vier met liefde de volle maan. Maar ik heb ook een fulltime job en vind mezelf niet meer heks dan ieder ander. Ook ik blijf soms eens in de werkelijke wereld hangen als ik eigenlijk een trancereis wou maken. Of mijn pathworking vertelt me niets… Tja, dat zijn nu eenmaal de interessantste momenten, als er eens niets gebeurt (valt veel uit te leren).
  Jammer dat er dan nog altijd mensen zijn die zichzelf boven anderen moeten plaatsen.

  Liked by 1 persoon

  • Heksen in het Wild zegt:

   Ja toch? En ik denk dat juist de mensen die dit doen zelf kampen met een minderwaardigheidsgevoel. Super vervelend natuurlijk, maar iets om aan te werken, niet iets om te bevredigen met beledigingen.
   Mooie reactie, dank je. Zou zo een blog op zichzelf kunnen zijn 😉

   Like

   • Saar zegt:

    Iedereen maakt de fout zo makkelijk om zijn eigen gevoel te projecteren op een ander…
    Toevallig heb ik er ook net een blog over geschreven 😉

    Like

 3. kaardawn zegt:

  Zo zou ook Facebook één fijne ervaring kunnen zijn van glitter-regenboog-eenhoorn-proporties, en wie wil dat nu niet? -> ikke!!! Waar is de uitdaging dan? 😉 discussies (ook minder leuke) zetten je aan het denken en zo ontstaan fantastische blogposts zoals deze ❤

  Like

  • Heksen in het Wild zegt:

   Ah, maar een discussie vind ik heerlijk! Een discussie is voor mij absoluut glittereenhoornmateriaal. Want in een discussie respecteer je degene met wie je een discussie aangaat en probeer je dingen vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Waar het nu om gaat is personen aanvallen, doen alsof zij niet volledig heks/christen/moslim/mens/whatever zijn, omdat ze dingen niet doen zoals jij dat graag ziet. Maar ik snap jouw punt wel helemaal 😀 ❤

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s