De Bewust Gelukkige Heks

Gisteren, zondag, liepen mijn vriend en ik buiten met de hond. We liepen over een smal paadje langs het meer. Het zonnetje scheen, de golven maakten een heerlijk geluid en het uitzicht was prachtig. Niets te klagen dus.

We liepen op een vrouw af, die ook met haar hond liep, in datzelfde zonnetje met hetzelfde prachtige uitzicht. Ons lieve hondje blokkeerde echter even het pad voor de vrouw, die vervolgens reageerde met een diepe zucht en een intens geërgerde blik  voordat ze om haar heenstapte.

Ik herkende het type direct. Zij was vier van de vijf klanten die ik hielp toen ik nog in retail werkte, het persoon om een negatieve review op Facebook te schrijven omdat de muziek iets te hard stond in het restaurant, iemand die een drama maakt van het feit dat het brood op was in de supermarkt, degene wiens dag volledig verpest is door een stukje file. Mensen die zichzelf bewust en structureel ongelukkig maken.

Die vrouw gisteren, bij het meer, koos ervoor zich op te winden over het feit dat ze even wat snelheid moest minderen en een stapje opzij te doen. Vervolgens was ze zeker weten nog een paar seconden (zo niet minuten) geërgerd,
dat is hoe zoiets werkt. Terwijl als ze zich had bedacht dat een hond natuurlijk nooit bewust iemand pad blokkeert, gewoon erom heen was gelopen en haar eigen hond even een extra aai had gegeven was haar dag precies hetzelfde gelopen, zonder de irritatie.

img_8850Zij maakt zich ook niet druk om triviale dingen 😉

Ik kan me eindeloos verbazen over mensen die onbeleefd zijn tegen horecapersoneel, die flippen in winkels over uitverkochte producten of zich uit het veld laten slaan door de kleine tegenslagen in het dagelijks leven. Want wanneer je dit doet, kies je er zelf bewust voor om even ongelukkig te zijn. Al die kleine drempeltjes in de dag, die ongemakken, die zijn er toch wel. Het enige waar jij invloed op hebt is hoe je erop reageert. Dus als het brood op is, kom ik morgen gewoon terug. En als de muziek wel erg hard staat in het restaurant praat ik wat harder. Soms denk ik ook wel dat ik ‘extreem’ ben in me niet druk maken om dat soort dingen. Ik werkte zelf in de bloemen en, zoals overal waar mensen werken, ging er wel eens iets mis. Kwamen door onvoorziene omstandigheden je bestelde bloemen niet bij iemand aan die net verhuisd was of jarig is. Heus vervelend, maar de drama’s die mensen daarvan maakte. Ik begreep dat nooit. Wordt het toch een dag later bezorgd? Ik zie het probleem niet. Ik ga mezelf niet bewust ongelukkig maken over dingen die er toch wel zullen zijn, die toch wel zullen gebeuren. Want in dat moment van ongelukkigheid zou je zomaar iets moois kunnen missen.

– Read it? Liked it? I would love to hear from you! – 

Advertenties

2 gedachtes over “De Bewust Gelukkige Heks

  1. Saar zegt:

    Het is een perspectief waarmee je in het leven staat. Geniet je van het lekkere eten in het restaurant en je fijne gezelschap of kies je ervoor om je te zitten ergeren aan de muziek…
    Het fijnste is, het is een instelling die je kan leren!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s