De Overtuigde Heks

We hebben ze allemaal: overtuigingen. We leren ze van de mensen om ons heen, praten ze onszelf aan of ze zijn opgenomen in het collectieve bewustzijn van onze maatschappij. Overtuigingen bekrimpen en blokkeren, zijn alles behalve productief. En toch blijven we ze vaak maar opstapelen en aannemen. Daar willen we natuurlijk vanaf. Weg met die overtuigingen. Maar als jij van een overtuiging af wil, is het belangrijk eerst te weten wat precies jouw overtuiging is. Dat is soms nog best lastig.

hqdefault

Een goede eerste stap is om je te realiseren wat precies een overtuiging is. Tijdens de Rite of the Womb kijken we ook naar overtuigingen, degene die we aan vrouwzijn hangen, en kiezen we er één om te verbranden. Daar viel het me op dat het lang zo makkelijk niet is om een overtuiging te formulieren. Ik zie overtuigingen als stempels. Stempels die we op mensen, situaties en gevoelens plakken, vaak onbewust. Overtuigingen die aan vrouwzijn hangen zijn dus bijvoorbeeld: ‘Een vrouw is charmant’, ‘een vrouw zorgt voor anderen’ of ‘als vrouw moet je alles uit de kast trekken om op je mooist te zijn en altijd lekker ruiken’. Bij mannen zijn overtuigingen: ‘Mannen zijn stoer’, ‘mannen laten hun emoties niet zien’ of ‘de man moet het (meeste) geld verdienen in een huishouden’.

Ik had lang de overtuiging dat ik, vooral bij mannen, charmant en mooi moest zijn om als echte vrouw gezien te worden. Nu ben ik regelmatig alles behalve charmant en vind ik mijn spiegelbeeld zo halverwege een werkdag ook niet heel aantrekkelijk meer. Ik merkte dat ik het dan opeens ongemakkelijk vond om met mannen te praten. Ik dacht alleen maar aan wat ze zouden vinden van hoe ik eruit zag. Mega blokkerend dus. Het stond in de weg van een normaal gesprek én mijn dagelijkse geluk. Dus weg ermee! Deze heb ik verbrand met de Rite van maart.

Zo simpel kan het al zijn om met een overtuiging aan de slag te gaan. Op een briefje schrijven en de fik erin. Dan ben je niet meteen helemaal van je overtuiging af, maar de eerste stap is gezet. En het ging me zeker gemakkelijker af, kon meer schijt hebben aan de staat van mijn haar tijdens het contact met mannen. En toen sloeg het door. Dat kan ook nog. Ik zat zo in het loslaten van mijn overtuiging,  dat ik een nieuwe had gemaakt. ‘Ik mag niet vrouwelijk zijn in contact met mannen.’. Zoals ik al eerder vertelde met intenties, als je ergens mee aan de slag gaat zal je het extra veel tegenkomen in je dagelijks leven. Dan is het dus aan jou om bij jezelf te blijven. Doe je dat niet, zoals ik deed, kan je zomaar een nieuwe overtuiging aan je hebben hangen. Dus die heb ik bij de vorige Rite in het vuur geworpen: ‘Ik mag niet vrouwelijk zijn in contact met mannen’. En nu is het aan mij om hierin de balans te vinden.

En ja, uiteraard sloeg ik ook hierin een beetje door. Maar ik had het dit keer sneller in de gaten en kon erop reflecteren voordat ik mezelf een nieuwe overtuiging had aangepraat. En zo kom je stapje voor stapje steeds dichter bij gewoon simpelweg jezelf zijn. Oordeelloos, eerlijk en echt. Sorry, not sorry! 

En hoe zit dat bij jou? Heb jij een blokkerende overtuiging?

– Read it? Liked it? I would love to hear from you! – 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s