De ‘Let It Go!’ Heks

Je moet het gewoon loslaten. Toe maar, laat maar los.

Wat zeggen we het toch graag. Dat is helemaal mindful, loslaten. Je voelt een diep verdriet vanwege het onrecht wat jou is aangedaan toen je jonger was? Ach, lekker loslaten!

loslaten

Tijdens Imbolc vieren we dat we precies tussen de winterzonnewende en de lente-equinox inzitten. Traditioneel de tijd voor de grote schoonmaak. Nadat we in de wintermaanden ons hebben teruggetrokken in ons huisje is het nu tijd deze lekker af te stoffen, op te ruimen en de wind erdoor te laten waaien, want we maken ons klaar voor een nieuw seizoen. Dit maakt het ook een ideale tijd om jezelf even die grote schoonmaak te geven. Je ontdoen van de zwaarte en traagheid van de winter en vooruit kijken naar meer vruchtbare periodes.

Een fijne manier om dit te doen is dus om je van iets te ontdoen wat jou niet langer meer dient, inderdaad: loslaten. Maar in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, gezien de luchtigheid waarmee dit woord wordt gebruikt, is loslaten over het algemeen niet iets wat je zomaar even doet. Het is een proces.

In mijn eigen viering ging ik eerst op zoek naar wat ik daadwerkelijk los wilde laten in een visualisatie. Ik kies ervoor dit op deze manier te onderzoeken, omdat ik in gesprek wil met mijn onbewuste. Die weet vaak veel beter wat ik daadwerkelijk voel dan mijn bewuste ik. Soms denken we ergens heel verdrietig om te zijn, maar blijkt het later gewoon een grote bal woede te zijn met een klein laagje verdriet erom.
In mijn visualisatie maakte in een reis naar mijn innerlijk huis, waar ik datgene vond wat mij niet meer diende, wat mij tegenhield: Mijn energetische en emotionele banden met ongezond gedrag en voedsel. Dit is de eerste stap in het loslaatproces: herkenning.
Mijn volgende stap was het accepteren van dit negatieve patroon van mij. Niet accepteren dat het er was en maar laten zitten, maar mijn aandeel hierin accepteren. Toegeven dat ik dit zelf heb ‘aangeschaft’, of als iemand het mij heeft gegeven dat ik het ook daadwerkelijk heb aangenomen.
Vervolgens liet ik het gevoel wat dit negatieve patroon mij gaf mijn lichaam laten vullen. Zo ervaarde ik het gevoel wat het mij altijd gaf en merkte ik ook emoties op waarvan ik eerder niet wist dat die verband hielden met dit patroon. Dit is dus een vorm was bewustwording welke stukjes van jou allemaal vastkleven aan dat wat je los wil laten.
Op dit punt ben ik me heel bewust van mijn aandeel in het ontstaan van dit stuk en wat dit, al die tijd dat ik het bij me droeg, met me gedaan heeft.
Dan vergeef ik mezelf. Ik vergeef mezelf voor het aannemen van dit stuk, dat ik het gevoed heb en niet eerder heb weggedaan.
Als ik deze stappen heb doorlopen ben ik klaar om afscheid te nemen. Ik gooi dit stuk van mij, wat ik niet meer bij me wil hebben, in het water. Weg ermee.

200e3b7dd5e338a8171692d9de58458b

 

In principe zou je het hierbij kunnen laten, maar een aanraden is, wanneer je echt een groot deel loslaat, om hier een aards anker voor je maken. Zelf heb ik, omdat het Imbolc was, een Brigid doll gemaakt. Een poppetje om mij te herinneren aan dat wat ik los wil laten. Want ik kan wel al die stappen hebben doorlopen en dat stuk van mij in het water gegooid hebben, daarmee is het natuurlijk niet gedaan. Nu volgt het integratieproces. In de komende weken, of zelfs maanden, zal ik juist uitdagingen op mijn pad krijgen. Zal ik verleid worden tot het gewoon weer vervallen in dat oude patroon, zodat dat stukje lekker terug kan komen en weer aan kan kleven. Nu is het aan mij om te bewijzen dat ik het écht heb losgelaten en dat ik het écht niet meer terug wil!

Advertenties

5 gedachtes over “De ‘Let It Go!’ Heks

  1. Marielle zegt:

    Mooie blog. Zo psychologisch. Het komt neer op wat mijn psycholoog zegt: loslaten is eerst en vooral accepteren van dat wat er is, hoe naar dat ook voelt. En dat accepteren doe je wel door het ook even aandacht te geven: even heel goed en bewust in je hele lijf voelen wat dat nare gevoel precies is. Go Kim!

    Like

  2. Helen Landweer zegt:

    Het integratieproces is waar het vaak mis gaat, zodat je na verloop van tijd er achter komt dat het er toch weer zit. Gelukkig kun je het loslaten ook net zolang herhalen, totdat je er echt van verlost bent. Zoals je zegt: het is een proces ! Mooi geschreven ! ❤

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s