Yule

Over minder dan 3 weken is het Yule, waarbij we de terugkeer van het licht vieren. Yule, 21 december, is de kortste dag van het jaar. Na deze zonnewende hebben we dus iedere dag ietsje meer zonlicht. Het thema van Yule is de strijd tussen donker en licht. Er zijn twee oude verhalen, mythes, rondom deze sabbat.

De eerste verteld het verhaal van koning Eik, die het licht representeert, en koning Hulst, het donker. Met Yule zouden deze twee koningen vechten en wint koning Eik het gevecht. Met de zonnewende op 21 juli (de langste dag van het jaar) vechten ze weer en wint koning Hulst.

Het tweede verhaal heeft mijn voorkeur, vanwege haar mooie cyclus. In dit verhaal geeft de Godin geboorte aan de God (de zon) en keert op die wijze licht langzaam terug op aarde. De God groeit op en met Beltane, op het hoogtepunt van de lente, verbinden de God en Godin zich aan elkaar in huwelijk en wordt de Godin zwanger. Vanaf Litha, de zomerzonnewende, begint, samen met het daglicht, de kracht van de God af te nemen. Met Mabon, de herfstequinox, zijn licht en duister in een perfect balans, waarna de dagen weer donkerder worden. De God sterft op deze dag om met Yule opnieuw geboren te worden.

Er zijn ontelbare manieren om Yule te vieren. Als je kerst viert doe je al mee aan een heel aantal oude Yuletradities. Zo haalden mensen vroeger bijvoorbeeld groenblijvende takken in huis om de terugkeer van het licht te vieren, sparren en dennenbomen zoals onze kerstboom. Één van mijn favoriete ritueeltjes om te doen bij Yule is een spiraal van kaarsen te maken en deze één voor één aan te steken. Op deze manier vier ik de terugkomst van het licht. Het spiraal representeert de reis van de God. Ik begin met de middelste kaars aan te steken en volg de spiraal naar buiten om het pad te verlichten van de onderwereld naar boven. Ook sta ik stil bij de cyclus van Moeder Aarde terwijl ik dit doe. De seizoenen zijn momenteel uit balans. Met dit ritueel besef ik me dit, sta ik weer stil bij hoe essentieel wij zijn in zorgen dat we haar weer helpen beter te worden en wens ik haar een gezonder jaar toe.

Wil je dit ritueel ook doen?

Je kan zoveel kaarsen gebruiken als je zelf wil, ik gebruik zelf theelichtjes. Je kan een groot spiraal op de grond maken waar je doorheen kan lopen of een kleinere op tafel of je altaar maken.

Voor ik begin zeg ik dit:
Op deze Yulenacht
De langste nacht van het wiel
Vier ik het terugkerende licht

Ik maak een pad van licht
Vanuit de diepe onderwereld
Naar het aardse bestaan

Ik verwelkom de God, de zon
Laat hem de wereld en mij
Vullen met levenskracht en licht

Vervolgens steek ik één voor één de kaarsen aan en zeg bij iedere kaars:

As the wheel turns, light returns 
(In het Engels, gewoon omdat het zo lekker klinkt :D)

Nadat ik de laatste kaars heb aangestoken eindig ik met dit:

Grote God, Vader Zon
Hij die de levenskracht
door onze aderen laat stromen
Voed mijn innerlijke vlam
van inspiratie en transformatie
Laat mij alles zijn wat jij bent
En op die manier alles zijn wat ik ben
In niets dan puurheid, eerlijk, liefde en licht
So mote it be

Ik kan niet wachten op Yule. Naast mijn eigen ritueel komen we ook met onze coven samen voor een ritueel, samen eten en om een Yule log te branden. Maar nu is het eerst tijd de kerstballen af te stoffen, want ‘gewoon’ kerst sla ik voor geen goud over! 🙂

– Read it? Liked it? How ‘bout a message right below? 😉 – 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s