Samhain

Terwijl voor mijn gevoel Mabon nog maar net achter ons ligt is het over drie weken alweer Samhain, wat op 31 oktober / 1 november valt. Samhain is op het jaarwiel de achtste, en laatste, sabbat. ‘Familieleden’ van Samhain zijn, onder andere, de meer bekendere Halloween en Allerheiligen.

Omdat Samhain de laatste sabbat is op het jaarwiel is het, voor degene die volgens het wiel leven, het einde van het jaar. Het wordt daarom ook wel heksennieuwjaar genoemd. Voor mij is Samhain de meest mysterieuze en feestelijke feestdag van het jaar en daarom een favoriet.

Het wordt geloofd dat tijdens Samhain de sluiers tussen de werelden dunner zijn, waardoor contact met overledenen makkelijker is en het een goede tijd is om je bezig te houden met jouw psychische krachten door bijvoorbeeld te divineren met tarotkaarten of een pendel.

Tijdens Samhain eren we onze voorouders, zowel de fysieke als spirituele. Je fysieke voorouders hebben jou je lichaam gegeven en veel van je normen en waarden. Dit is een goed moment om je ouders, grootouders en iedereen die daarvoor kwamen te eren. Als je (groot)ouders nog leven kan je ze een cadeautje geven of ze bedanken voor alles wat ze je gegeven hebben. Bij overleden voorouders kan je bloemen op hun graf leggen, een kaarsje voor ze branden of een offer voor ze buiten leggen. Spirituele voorouders zijn voor iedereen verschillend. Gezien ik een eclectische heks ben zie ik, onder andere, de kelten, paganisten en sjamanen als mijn spirituele voorouders. Hen eer ik door ze te bedanken voor hun kennis en door een offer in de vorm van wat te eten buiten te zetten met een kaarsje.

Buiten eten neerleggen en kaarsjes branden tijdens Samhain heeft een lange geschiedenis. Kaarsjes werden buiten gezet om overleden dierbare de weg naar huis te wijzen. Voedsel werd neergelegd voor de dolende overledenen. Sommige bronnen zeggen om ze troost te bieden andere zeggen om er zo voor te zorgen dat deze dolers niet binnen kwamen.

Samhain is de tijd van de derde, en laatste, oogst. Een laatste moment om de balans op te maken, te vieren waar je overvloed hebt in je leven en bepalen waar je nog te kort komt. Vroeger werden gewassen nog op het veld na Samhain als taboe gezien en werd dit geofferd aan de nature spirits. Vee werd geslacht om te zorgen voor eten tijdens de wintermaanden en hun botten werden verbrand op vreugdevuren om zo te zorgen voor gezond en overvloedig vee in het nieuwe jaar.

Eerder zei ik al dat deze tijd een goed moment is voor divineren. Als je nog nooit tarotkaarten of een pendel hebt aangeraakt is dat misschien iets uitdagend. Een leuke en simpele manier van divineren tijdens Samhain is om, net zoals vroeger gebeurde, je naam op een steen te schrijven en deze in een (vreugde)vuur te gooien. De volgende dag zoek je je steen op en hoe de steen uit het vuur is gekomen voorspelt hoe voor jou het aankomende jaar zal zijn. Leuk om samen met vrienden te doen en te bedenken wat jou steen over jou zegt.

Er valt over Samhain nog zoveel meer te vertellen, dus ik zal in de dagen tot Samhain nog meer vertellen over de viering van dit bijzondere Oud en Nieuw.

– Read it? Liked it? How ‘bout a message right below? 😉 –

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s